Daikin Altherma ısı pompaları, geleceğin iklimlendirme konforunu şimdiden yaşatırken, hem tasarruf hem verim sağlayarak temiz bir çevre imkanı sunuyor.
Daikin Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 salgını ile başlayan süreç, konut alıcılarının özellikle müstakil ev ve villaya yöneldiği bir tercihi de beraberinde getirdi. Bunun yanı sıra doğaya dönük olmayı amaçlayan birçok villa projesi ve konutların kış aylarında da kullanılması ivme kazandı.
Bununla birlikte doğal gazın olmadığı göl kenarı, kırsal alan veya orman evlerinde ısıtma, soğutma ve kullanım sıcak su ihtiyacı sorun oluşturuyor. Ayrıca Türkiye’de enerji ihtiyacının yüzde 75’i ithalat yoluyla karşılanıyor ve tüketilen toplam enerjinin yüzde 40’a yakını binalarda kullanılıyor . Bu sebeple tasarruflu ve çevreci bir çözüm olan ısı pompalarının kullanımının artması bekleniyor.
Daikin, R-32 soğutucu akışkan gazını kullanarak ürettiği yeni nesil Altherma 3 ısı pompası serisiyle bu sorunlara hem çevreci hem de ekonomik anlamda çözüm sunuyor. Daikin Altherma 3 ısı pompası serisi, fosil yakıtlara veya elektriğe dayalı klasik bir ısıtma sistemine göre 5 kat daha verimli çalışıyor. Daikin Altherma, elektrikli ısıtıcılara göre 4,7 kata, LPG ve mazota göre 4,3 kata, ithal kömüre göre 2 kata kadar daha ekonomik bir işletim sunuyor.
Isı pompaları tükettikleri enerjinin yaklaşık yüzde 80’ini ortam havasından veya jeotermal enerjiden elde eden ve sadece yüzde 20 elektrik kullanan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Bu nedenle fosil yakıt kullanılan sistemlerin yerini alabilecek çevreci bir çözüm olarak da dünyada kabul görüyor ve hatta birçok ülkede kullanıcıların ısı pompası ile iklimlendirme yapmaları verilen nakdi teşviklerle destekleniyor. 2050 yılına kadar tüm faaliyetlerinde, sattığı ürün ve çözümlerinde sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirmeyi hedefleyen Daikin, konutlardan ticari yapılara kadar pek çok bina için geniş yelpazede çözümler sunuyor.
- Doğal gaz maliyetinden daha ucuz
Müstakil bir evin veya bir villanın iklimlendirilmesi için kullanılabilecek en verimli ve en temiz teknoloji olan ısı pompaları, bir villanın hem ısıtmasını hem soğutmasını hem de kullanım sıcak su ihtiyacını tek bir sistemle karşılayabiliyor.
Daikin Altherma yüzde 20 elektrikle çalıştığı için, ortama atık gaz yaymayan bu sistem, bacaya da gereksinim duymuyor. Ek olarak yakıt depolama gibi bir ihtiyacı ve bunun maliyetlerini de ortadan kaldırıyor. Son derece güvenli olan ısı pompaları, sürdürülebilirlik açısından da en iyi çözümü oluşturuyor. Yüksek teknolojiyle donatılan ısı pompaları; uzaktan online kontrol, saatlik planlama, dış hava sıcaklığına göre ev sıcaklığı değişimi gibi birçok detaylı kontrol ekipmanlarına sahip olduğu için akıllı ev sistemlerine ek bir ekipman kullanmadan bağlanabiliyor.
Özellikle Türkiye’nin ılıman iklim koşulları göz önüne alındığında, ısıtmadaki sezonluk verimlilik kat sayısı (SCOP) çok yüksek değerlere çıktığından verimlilik kat sayısı da yükseliyor. Bu da hem elektrik faturalarının düşük olmasını hem de elektrik tüketiminin azalmasına bağlı olarak karbon salımının azalmasına, dolayısıyla daha çevreci hale gelmesini sağlıyor. Daikin Türkiye’nin Bodrum ilçesinde yer alan bir villa projesini baz alarak yaptığı simülasyon çalışmasına göre; 150 metrekarelik, yerden ısıtma yapılmış müstakil bir villanın doğalgaz ile yapılan iklimlendirmesi yıllık 8 bin 639 TL maliyet oluşturuyor. Aynı zaman diliminde ısı pompası ile yapılan iklimlendirmenin maliyeti ise 6 bin 13 TL olarak gerçekleşiyor. (Elektrik, 1,739 TL/kWh, Doğalgaz 0,554 TL/kWh olarak hesaplanmıştır.)
- Isı pompası alırken nelere dikkat etmeli
Isı pompası seçiminde bazı önemli kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle söz konusu villa veya müstakil evin, ısı kayıplarına karşı iyi yalıtılmış olması gerekiyor. İyi yalıtıma sahip bir ev, hem daha düşük elektrik tüketimi sağlıyor hem de daha düşük kapasiteli bir ısı pompasının kullanımına olanak vererek ilk yatırım maliyetini düşürüyor. Isı pompası kapasitesinin ihtiyaca uygun olarak seçilmesi de önem arzediyor, aksi halde ısı pompasının performansında düşmeler olabiliyor.
Isı pompası, kış aylarında villayı ısıtabilmek için sıcak su, yaz aylarında ise soğutma amacı ile soğuk su üretiyor. Kışın üretilen sıcak suyun villaya aktarılabilmesi için yerden ısıtma, fancoil, radyatör gibi ekipmanlar kullanılıyor. Buradaki en önemli konu ise doğru mühendislik hesabı yapılarak düşük sıcaklıkta üretilen suyun eve aktarılabilmesinin sağlanması olarak öne çıkıyor. Örneğin, yerden ısıtma tasarımında 35 santigrat tesisat su sıcaklığına göre hesap yapmak ısı pompasının verimliliğini artırmasına etki ediyor. Soğutma tasarımında ise ısı pompasının ürettiği soğuk suyu eve aktarmak ısı fancoil sistemi kullanıldığında, soğuk suyun sıcaklığını mümkün olduğunca yüksek göndermek ısı pompasının verimliliğini arttıran bir etmen olarak öne çıkıyor. Bu sebeple düşük sıcaklıkta ısıtma, yüksek sıcaklıkta soğutma unsurları tasarımda dikkat edilmesi gereken önemli kriterler oluyor.
Dış hava sıcaklığı, ısı pompalarının çalışma performansını etkileyen en önemli değerlerden. Dış ortam sıcaklığının anlık değişebildiği göz önünde bulundurulduğunda, hem performans analizi hem de ürün seçiminde dış hava şartlarının ortalama hesabını müstakil ev ya da villanın bulunduğu konuma göre hesaplayabilecek bir simülasyon programının kullanılması seçim noktasında büyük kolaylık sağlıyor. Daikin, Heating Solution Navigator (Daikin HSN) programı yardımıyla ısı pompası yatırımının yapılacağı mahallin bulunduğu tam konuma göre hem ürün seçimi hem de performans analizi çıkarıyor ve en efektif sonuca göre hizmeti dizayn ederek seçim noktasında çözüm üretiyor.
Isı pompası aynı zamanda kullanım sıcak suyu üretiyor. Bunun için bir sıcak su depolama tankı (boyler) kullanılması gerekiyor. Villada bulunan banyo sayısı, ilave olarak kullanılacak banyo armatürleri, jakuzi veya küvet sayısı ve özelliklerine göre sıcak su deposunun doğru seçilmesi önem taşıyor. Depolama tankında duran sıcak suyun insan bedeni ile temas ettiği göz önünde bulundurulduğunda, depolama tankı için paslanmaz çelikten yapılmış olanının seçilmesi sağlık açısından önem taşıyor.
Sistemin projelendirilmesi ve uygulamasının alanında uzman yetkili bayiler tarafından yapılması, olası hataları önlemek ve dolayısıyla düşük performansa maruz kalmamak için önem arz ediyor.
Isı pompaları hem çevreci hem de yatırım maliyetini kısa sürede amorti eden tasarruflu cihazlar olarak geleceğin iklimlendirme çözümü olarak öne çıkıyor. İklimlendirme sektörünün önde gelen markası Daikin, R-32 soğutucu akışkan kullanarak ürettiği havadan suya ısı pompası ile Avrupa ve Türkiye pazarında liderliğini sürdürüyor ve farklı özelliklerdeki binalar için tasarladığı ürünleriyle kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarına karşılık vermeye devam ediyor.