"Birçok insan mağdur oldu ama hiçbiri şiddete yönelmedi"

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Katırcıoğlu:- "İstemediğimiz şartlarda, istemediğimiz bölümde okumak zorunda kaldık"- "O süreçte birçok insan mağdur oldu ama hiçbiri şiddete yönelmedi aksine bizi toplumsal meselelerin içine itti, bugünl

TBMM (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, 28 Şubat sürecinde istemediği şartlarda ve okulda okumak zorunda kaldığını belirterek, "O süreçte birçok insan mağdur oldu ama hiçbiri şiddete yönelmedi. Aksine bizi toplumsal meselelerin içine itti, bugünlere hazırladı. Taşın altına elimizi koymamız gerektiğini, ülkenin o şekilde yönetilemeyeceğini gösterdi." dedi.

Katırcıoğlu, dindar bir ailenin çocuğu olduğunu, 28 Şubat sancılarını her dönem yaşadığını söyledi. Din bilgisi öğretmeni olan babasının "irticacı" diye her dönem sıkıntı çektiğini anlatan Katırcıoğlu, o dönemde başını kapatan, namaz kılan, dini vecibelerini yerine getiren insanların "cahil, yobaz gerici" olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Toplumda ayrımcı bir yaklaşımla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Katırcıoğlu, ancak yakın komşularının ve arkadaşlarının kendilerini tanıdıkça görüşlerinin değiştiğini anlattı.

Başarılı bir öğrenci olduğunu ancak 12 Eylül 1980 öncesi öğrenci olayları nedeniyle babasının kendisini kız meslek lisesine yönlendirmek zorunda kaldığını aktaran Katırcıoğlu, "Farklı eğitim veren bir liseye gidip farklı bir eğitim alabilirdim, bugün farklı bir meslek sahibi olabilirdim. O dönemde yaşanan olaylar da beni farklı bir yola yönlendirdi." dedi.

Lisede sadece birkaç arkadaşının başının örtülü olduğunu belirten Katırcıoğlu, "Başımızı okulun dışında açmak zorunda kalırdık, okula başörtü ile girmek istediğimizde tepkiyle karşılaşırdık. Bir gün meslek dersi hocamız, herkesin içinde bize 'Başınızı niye kapatıyorsunuz, kapatıyorsanız neden bu tarz örtüyorsunuz' diye aşağılayıcı bir tavır sergiledi. Gerçekten çok onur kırıcıydı ve çok üzüldük. Bizim için ağır bir travmaydı." değerlendirmesinde bulundu.

O dönemde okullarda gösterilen Osmanlı tarihinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Katırcıoğlu, bazı öğretmenlerin gerçeği bilmelerine rağmen korktukları için öğrencileri doğru bilgilendiremediklerini söyledi.

- "Devletime asla küsmedim"

Üniversite sınavında, ilk yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandığını ancak başörtüsü nedeniyle kaydını yaptıramadığını anlatan Katırcıoğlu, ikinci yıl ise Konya Selçuk Üniversitesi İşletme Fakültesini kazandığını yine başörtüsü nedeniyle kaydını yaptıramadığını söyledi. Katırcıoğlu, avukat olmayı çok istediğini, hatta lise yıllığında 'avukat olmak istiyor' yazdığını belirtti. Yılmadan, bu amacını gerçekleştirmek için her yıl sınava girdiğini ve kazandığı Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü ve Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Filolojisine de kayıt yaptıramadığını aktaran Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstemediğimiz şartlarda, istemediğimiz bölümde okumak zorunda kaldık. Devlet memurluğu noktasında da sıkıntılar yaşadım, stajyerliğim bitmeden memurluktan istifa ettim. Sivil toplum örgütlerinde görev alarak, kendimi geliştirici eğitimlere, kurslara yöneldim. Bugün istediğim mesleği yapamıyorum ama devletime asla kızmadım, kinlenmedim. O süreçte birçok insan mağdur oldu ama hiçbirimiz şiddete yönelmedik. Aksine bizi toplumsal meselelerin içine itti, bugünlere hazırladı. Taşın altına elimizi koymamız gerektiğini, ülkenin o şekilde yönetilemeyeceğini öğretti."

- "28 Şubat FETÖ yapılanmasına alan açtı"

28 Şubat sürecindeki ayrımcılığın FETÖ yapılanmasının ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkati çeken Katırcıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"28 Şubat sürecinde alınan kararlardan birisi ilkokul 5'inci sınıfa kadar çocukların Kur'an kurslarına gidememesiydi. Babam, 'Kızım tıp fakültelerini kapatırsanız, ameliyatları baytarlar yapar' derdi. Dini öğrenmek için bütün yolları kapattılar, insanları dini eğitim noktasında başka yönlere yönlendirdiler, FETÖ'nün kucağına ittiler. Devletin eliyle dinin öğretilmesi noktasında sıkıntılar yaşandı. 28 Şubat süreci FETÖ yapılanmasına alan açtı, çocuklarını imam hatip liselerine, Kur'an kurslarına gönderemeyen aileler FETÖ’nün kendi kolejlerine, yurtlarına, ışık evlerine, yurt dışı okullarına yönlenmiş oldular. FETÖ bu yapılanmasıyla kendilerine çekebildikleri, kukla haline getirebildikleriyle de 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirdi."

Katırcıoğlu, yaşananların unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi. 28 Şubat sürecinin, 15 Temmuz darbe girişimine kadar yaşanan darbelerin unutulması halinde ileriki dönemlerde başka bir formatla nesillerin karşısına çıkacağına dikkati çeken Katırcıoğlu, tarihten ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri