İSTANBUL (AA) - Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Aslan, özellikle ev ortamında astım hastası çocukların astım ataklarını tetikleyen birçok faktör bulunduğunu belirterek, ailelerin bu faktörlere önem göstermesinin, bunun yanı sıra dış çevreden de çocuklarını soyutlamamasının büyük önem arz ettiğini bildirdi.
Uzm. Dr. Erkan Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, astımlı çocuğun sosyalleşmesini, dışarıda zaman geçirmesini yani arkadaşlarıyla oynamasını, koşmasını, spor yapmasını, çeşitli etkinliklere katılmasını engellemenin çok doğru bir davranış olmayacağını ifade etti.
Bu davranışların çocuğun psikolojik ve fiziksel gelişimi açısından olumsuz etki yaratacağını belirten Aslan, astımlı çocuğun düzgün bir tedaviyle sosyal yaşamına devam edebileceğini vurguladı.
Aslan, astım hastası çocuklar için özellikle ev içerisinde alınması gereken önlemler hakkında şunları kaydetti:
"Evde küf oluşumuna engel olmak için ev havalandırılmalı, evdeki rutubet ile mücadele etmeli, küf kokan, küf taşıma ihtimali olan banyo süngeri gibi eşyalar atılmalı, duş kabini, lavabo, musluk kenarlarında birikebilen küfler temizlenmeli. Ev içinde nemi düşük tutmak iki nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, rutubet küf mantarlarının üremesi için uygun ortam hazırlar. İkincisi, su buharının solunması astımlı çocuğun nefes borularında kasılma ve daralmaya yol açar. Aile astımlı çocuğun odasında buhar makinesi kullanmamalı, soba veya kalorifer üzerine ıslak bez veya havlu koymamalı, çamaşır kurutmamalıdır. Pencere pervazı, dolap üstleri, raflar gibi düz yüzeyleri ıslak bezle günde bir veya duruma göre birkaç kez silerek tozlarını almak gerekir.
Yerler süpürülürken çocuk odadan uzaklaştırılmalı ve çıkacak tozu solumasının önüne geçilmelidir. Hepafiltreli elektrik süpürgesi tercih edilebilir. Astımlı çocuğun odasında yün halı, yün yatak-yorgan, yün yastık, battaniye bulunmamalıdır. Az sayıda (1-2) peluş oyuncağa müsaade edilmeli ve haftada bir kez makinede yıkanmalı. Evde kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar beslenmemeli. Bahar ayları gibi polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde özellikle rüzgarlı havalarda camlar kapalı tutulabilir. Eğer varsa havalandırmanın rutin bakımları yapılmış klima ile yapılması daha uygun olur. Ev halkı dışarıdan geldiğinde üzerine yapışmış olan polenlerleri ev içine taşımamak için kıyafetlerini değiştirmeleri tavsiye edilir. Polen allerjisi olan çocuk yoğun polen olan dönemlerde evden daha az sıklıkla dışarı çıkarılmalı."
Uzm. Dr. Erkan Aslan, böceklerin salgıları ve vücut parçacıklarının astımı tetikleyebildiğini ve alerjik reaksiyonlara yol açabildiğini aktararak, bu nedenle evde böceklere, özellikle hamam böceğine karşı önlemler almak, gerekli ilaçlamaları yapmak gerektiğini dile getirdi.
Evde sigara içilmemesi, sigara içen kişinin bir süre astımlı çocuk ile yakın temasta bulunmaması, çocukların dışarıda sigara içilen ortamlardan ve kişilerden uzak tutulması gerektiğini belirten Aslan, "Odun veya kömür dumanı (soba, mangal), egzoz dumanı, parfümler, kokulu temizlik malzemeleri, çamaşır suyu, böcek ilaçları, kokulu yumuşatıcılar astım atağını tetikleyebileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çok soğuk havalarda soğuk havanın yaratabileceği solunum yolları tıkanıklığına karşı atkı ile ağız ve burun kısımları kapatmak gerekir." görüşlerini aktardı.