AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'tan "barış ve hoşgörü" çağrısı:
"Son haftalarda en kötüsünü (İsrail-Filistin çatışması) bir defa daha gördüğümüz üzere, bugün hepimizin ortak görevi olarak barış, kültürler arası diyalog ve hoşgörü için çabalarımızı daha da artırmamız, büyük önem taşımaktadır. Hoşgörüsüzlük çatışmayı, çatışma da bölünmeyi körükler"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İsrail Filistin çatışmasıyla ilgili "Bugün hepimizin ortak görevi olarak barış, kültürler arası diyalog ve hoşgörü için çabalarımızı daha da artırmamız, büyük önem taşımaktadır." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve AB işbirliğinde Gaziantep'teki tarihi kilise binasında kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünün açılışı gerçekleştirildi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin doğudan batıya, kuzeyden güneye çok sayıda arkeolojik alana ev sahipliği yaptığını, ülkedeki pek çok arkeoloji müzesinin, bu zenginliğin, ortak mirasın kanıtı olduğunu söyledi.
Meyer-Landrut, şöyle konuştu:
"Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu enstitü, Antik Anadolu ve Akdeniz uygarlıklarının arkeolojik ve tarihi miras hazinelerine erişimi sağlayacaktır. Ortak araştırma, analiz ve restorasyon fırsatı sağlayacak olan enstitü, aynı zamanda genç uzmanlara eğitim ve staj imkanı sağlayacaktır. Bu enstitünün, ortak kültürel mirasımızın korunması ve tanıtılması yoluyla AB ve Türkiye arasında kültürler arası diyaloğun güçlendirilmesine katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum. Geçmişimizi anlamamıza yardımcı olacak ve ortak geleceğimizi şekillendirmemize katkıda bulunacaktır."
Kültürler arası diyalogun önemine değinen Büyükelçi Meyer-Landrut, şöyle devam etti:
"Son haftalarda en kötüsünü (İsrail-Filistin çatışması) bir defa daha gördüğümüz üzere, bugün hepimizin ortak görevi olarak barış, kültürler arası diyalog ve hoşgörü için çabalarımızı daha da artırmamız, büyük önem taşımaktadır. Hoşgörüsüzlük çatışmayı, çatışma da bölünmeyi körükler. Anlayış ve hoşgörüyü teşvik etmeli, diyalog ve dayanışmayı güçlendirmeliyiz. Bu nedenle her medeniyet, her din ve her kültür hoşgörülü olmalı ve farklı olma hakkını tanımalıdır."
Gaziantep Valisi Kemal Çeber de Anadolu topraklarından dünyanın çeşitli bölgelerine kaçırılan tarihi eserler nedeniyle üzüldüğünü, yurt dışına çıkarılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için ciddi çaba sarf edildiğini aktardı. Çeber, bu toprakların birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve "bereketli hilal"in üzerinde olduklarını belirterek, enstitünün, insanlığın ortak mirasına hizmet edeceği kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise arkeoloji enstitüsünün önemli bir felsefesi olduğunu vurgulayarak, enstitünün kurulması için uzun süre çaba harcadıklarını kaydetti.
Protokol üyeleri, açılış konuşmalarının ardından enstitü binasını gezdi.
Kaynak:
Bu haber toplam 107 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.