2019 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: (2)-"İdlib'de Rusya ile vardığımız ve İran tarafından da desteklenen mutabakat sayesinde, çok büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtik. Şimdi de gündemimizde Fırat'ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör kori
TBMM (AA) - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İdlib'de Rusya ile vardığımız ve İran tarafından da desteklenen mutabakat sayesinde, çok büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtik. Şimdi de gündemimizde Fırat’ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalamak var." dedi.
Oktay, TBMM Genel Kurulunda 2019 yılı bütçesinin tümü üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, milli teknoloji ve güçlü sanayi vizyonuyla sanayinin gücüne güç katmak ve rekabeti artırmak için üretimde yapısal dönüşümü hızlandırdıklarını ve üretim reformunu ülke geneline güçlü ve dengeli bir biçimde yaydıklarını anlattı.
Marka başvurularında 2011'den bu yana yıllık 120 binin üzerinde başvuruyla Avrupa'da birinci sırada, 45 binden fazla başvuruyla da tasarım alanında Avrupa'da ikinci sırada olduklarını belirten Oktay, "Faydalı modelle beraber değerlendirildiğinde, 12 binin üzerinde yerli buluş başvurusuna ulaşıldı." diye konuştu.
Fuat Oktay, çiftçiye verilen destek miktarının yıl sonu itibariyle 14,5 milyar liraya ulaşacağını, 2019 yılında ise destek miktarını, bu seneye göre yüzde 10,7 artırarak toplam 16,1 milyar liraya çıkardıklarını kaydetti.
Tarıma toplamda 21,4 milyar liralık kaynak ayırdıklarını belirten Oktay, "Mazot ve gübreye bugüne kadar, 17,3 milyar lira destek verdik. Ülkemiz için stratejik açıdan önemli ve arz açığı olan ürünleri destekliyoruz. Bu kapsamda çiftçilerimize 2003-2018 döneminde toplam 33,8 milyar lira fark desteği ödedik. Hayvancılık destekleri kapsamında ise 2003 yılından bugüne kadar toplam 28 milyar lira destek verdik." açıklamasında bulundu.
- "Millet Bahçeleri 81 ile yaygınlaştırılacak"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şehirleri daha yeşil ve ferah yaşam alanları haline dönüştürmek üzere Millet Bahçeleri yaptıklarını söyledi.
Kasım ayı içerisinde İstanbul Kayaşehir, Başakşehir, Baruthane, Çırpıcı ve Hoşdere Millet Bahçelerinin açılışının yapıldığını anlatan Oktay, Millet Bahçelerinin 81 ile yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Oktay, 2002 yılında 31 bin 846 megawatt olan elektrik enerjisi kurulu gücünün, 2018 yılı üçüncü çeyrek sonu itibarıyla yüzde 177 artarak 88 bin 347 megawata ulaştığını kaydetti.
Akdeniz ve Karadeniz’deki hidrokarbon potansiyelinin keşfedilmesi için milli gemilerle detaylı sismik aramaların yürütüldüğünü anlatan Oktay, "Bu sismik aramalardan sonra derin ve sığ deniz sondajlarını da yine milli sondaj gemimiz ile yürütmek için 30 Ekim 2017 tarihinde temin edilen ilk milli sondaj gemimiz Fatih'i kullanıyoruz. Fatih'in yanı sıra ikinci sondaj gemimiz de 2019 yılı başında portföyümüze dahil olacaktır." ifadesini kullandı.
Fuat Oktay, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme hizmetleri için 2003 yılından 2018 sonuna kadar yaklaşık 537 milyar lira harcama yaptıklarını dile getirdi.
Bugüne kadar 289,4 milyonun üzerinde yolcunun taşındığı asırlık rüya Marmaray'ın mega bir demir yolu projesi olarak vatandaşların hizmetine sunulduğunu ifade eden Oktay, "Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere kıtaların ve köprülerin buluşma noktasında yer alan Türkiye'nin, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak yaklaşık 200 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı'nın 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılmasıyla birlikte, havacılıkta dünyada en önemli hublardan biri olma konumu güçlendirilmiştir." dedi.
Oktay, Kanal İstanbul projesiyle dünya denizciliğinde önemli bir değişimin kapısını araladıklarını vurguladı.
- "Olay kaynaklı operasyondan kesintisiz operasyona dönüştü"
Türkiye'nin terörle mücadelede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde önemli bir strateji değişikliğine gittiğini belirten Oktay, terör örgütlerine karşı mücadelenin "olay kaynaklı operasyon"dan "kesintisiz operasyon"a dönüştüğünü bildirdi. Oktay, 2018 yılında kırsalda sözde barınma ve üs bölgelerine 87 bin 699, şehir merkezlerinde ise PKK/KCK şehir yapılanmasına yönelik 6 bin 763 operasyon yapıldığını anlattı.
Fuat Oktay, 2018’de 13’ü kırmızı kategoriden olmak üzere 104 sözde üst düzey teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade ederek, "Terör saldırıları içerisinde en kritik olanı, hiç kuşkusuz ülkesini korumak için Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine verilen uçak, tank ve silahlarla, kendi devletine ve halkına acımasızca saldıran FETÖ'ye mensup hainlerin 15 Temmuz günü girişmiş olduğu kanlı darbe girişimidir. Bu yıl yapılan 21 bin 893 operasyonla, 47 bin 778 kişi gözaltına alınmış, 9 bin 140 kişi tutuklanmıştır." diye konuştu.
Savunma sanayisini geliştirmek için var güçle çalıştıklarının altını çizen Oktay, 2002 yılında göreve geldiklerinde yüzde 15’lerde olan yerlilik ve millilik oranını yüzde 65 seviyesinin üzerine çıkardıklarını söyledi.
"ATAK helikopteri, Kirpi, Cobra-2 ve Ejder Yalçın zırhlıları, Denizaltı Kurtarma Ana, Amfibi ve Kurtarma/Yedekleme gemileri, silahlı ve silahsız İHA'lar ve SİHA'lar, 7 bin MPT-76 Milli Piyade Tüfeği güvenlik kuvvetlerimize teslim edilmiştir." diyen Oktay, sismik ve bilimsel araştırma gemisi Oruç Reis'in MTA'ya teslim edildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye'nin, uluslararası sivil koruma ve insani yardım faaliyetleri için toplamda yaklaşık 2 milyar ABD doları harcadığını ifade etti.
Türkiye'deki yabancıların toplam sayısının 4,7 milyona ulaştığını, bunların 3,6 milyonu aşkınının geçici koruma altındaki Suriyeliler olduğunu belirten Oktay, "Son haftalarda Paris başta olmak üzere çeşitli Avrupa şehirlerinde ortaya çıkan görüntüler, Batı'nın bu konulardaki çelişkilerini ve ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarmıştır." dedi.
Fuat Oktay, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatında DEAŞ'ı büyük bir yenilgiye uğrattığını, Zeytin Dalı Harekatı'nda PYD üzerinden kurulan oyunu bozduğunu belirterek şöyle devam etti:
"İdlib'de Rusya ile vardığımız ve İran tarafından da desteklenen mutabakat sayesinde, çok büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtik. Şimdi de gündemimizde Fırat'ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalamak var. Bu meselenin çözümü için diplomatik yolları sonuna kadar zorluyoruz. Ancak, bu yolların ülkemizi oyalama taktiğine dönüşmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle bizi bir kez daha 'kendi göbeğimizi kendimizin kesmesine' mecbur bırakacaktır. Buna ilişkin tüm hazırlıklarımızı da yapmış durumdayız."
- "Güneyimizdeki coğrafyanın güvenliği için"
Kuzey Irak'ın bölücü terör örgütünden temizlenmesi konusunda Irak Hükümetiyle işbirliği içinde çok önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Oktay, "Türkiye'nin, tüm güney sınırları boyunca uzanan Irak ve Suriye'deki hiçbir gelişmeye karşı duyarsız ve tepkisiz kalması mümkün değildir. Irak ve Suriye'deki her hadiseye, devlet ve millet olarak beka meselemiz olarak bakıyoruz. Bu anlayışla siyasi, ticari, insani, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı, güneyimizdeki coğrafyanın güvenliği için seferber etmekten kaçınmadık, kaçınmıyoruz kaçınmayacağız." ifadesini kullandı.
Oktay, Türkiye'nin Kırım'ın Rusya tarafından ilhakını tanımadığını ve tanımayacağını belirterek, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve istikrarına yönelik diğer saldırıları da tasvip etmediklerini anlattı.
- "Amerika eskisi gibi güvenilir bir ortak olmayı sürdürebilir"
Türkiye-ABD ilişkilerinin son dönemde çalkantılı bir süreçten geçtiğine işaret eden Oktay, şöyle konuştu:
"Son dönemde bu ülkeyle bilhassa PYD ve FETÖ terör örgütleri konusunda giderek derinleşen farklı yaklaşımlara sahip olduğumuzu görüyoruz. Amerika'nın yaptırımları çerçevesinde yaşadığımız sorunlar, ilişkilerimizin bir başka sorunlu yönünü oluşturuyor. Türkiye olarak, Amerika'dan beklentimiz, her alanda müttefiklik ruhuna uygun şekilde hareket etmesidir. Karşımızda ülkemizin terör örgütleriyle yürüttüğü mücadelesine saygı duyan ve destek veren bir Amerika görmek istiyoruz. Filistin ve Kudüs konusunda, İsrail'in hukuksuz ve ahlak dışı uygulamalarına destek olan değil, buna karşı çıkan bir Amerika, hiç şüphesiz bölgemizdeki sorunların çözümüne daha çok katkı sağlayacaktır. Bunlar sağlandığı takdirde, Amerika eskisi gibi güvenilir bir ortak olmayı sürdürebilir."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye'nin ne Kıbrıs'ta ne Ege'de ne de Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları meselesinde çıkarlarından en küçük bir taviz vermeyeceğinin altını çizerek, "Bilhassa Avrupa Birliği tarafından şımartılan Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin, ülkemiz ve Kıbrıs Türkleri aleyhine atmaya çalıştığı adımlara kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Bu konudaki kararlılığımızı, diplomatik girişimlerimiz yanında, askeri gücümüz ve enerji politikalarımızla da gösteriyoruz." dedi.
Oktay, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini de yanıtladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, ekim ayında bin 235 şirket kapanmasına rağmen 7 bin 160 yeni şirket kurulduğunu belirten Oktay, "Ocak-Ekim döneminde 10 bin 295 şirket kapanırken 72 bin 798 şirket kurulmuştur." dedi.
"Bütçede kadınlara pay ayrılmıyor" eleştirisini de yanıtlayan Fuat Oktay, 2019 yılı bütçesinden kadına yönelik politikalar için toplamda yaklaşık 658 milyon lira kaynak ayrıldığını bildirdi.
(Bitti)
Kaynak:
Bu haber toplam 289 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.