19. yüzyılın en geniş fotoğraf koleksiyonu belgesel oldu
2. Abdülhamid döneminde oluşturulan ve dünyanın en geniş 19. yüzyıl fotoğraf koleksiyonu olarak tanımlanan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'nun hikayesine odaklanan "Saraydan Bakmak" isimli uzun metraj belgesel filmin tanıtımı yapıldı- Yönetmen Safter:-
İSTANBUL (AA) - Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Bağcılar Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan "Saraydan Bakmak" isimli belgesel filmin tanıtımı yapıldı.
2. Abdülhamid döneminde oluşturulan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'nun hikayesine odaklanan belgeselin tanıtımı, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın yanı sıra birçok davetlinin katılımıyla Yıldız Şale Köşkü'nde gerçekleştirildi.
Belgeseli yazıp yöneten ve yapımcılığını da Ahsen Diner'le birlikte üstlenen Safter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2. Abdülhamid Han'ın, teknolojiye ve bütün yeni icatlara olduğu gibi fotoğrafa da büyük merak duyduğunu söyledi.
Safter, 2. Abdülhamid'in fotoğrafla Londra'da tanıştığını belirterek, "Bunun üzerine 2. Abdülhamid fotoğrafçılar ve fotoğraf makineleri getirtiyor, Osmanlı'nın neredeyse her yerinde fotoğraflar çektiriyor. Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu, dünyanın en geniş 19. yüzyıl fotoğraf koleksiyonu diyebiliriz, çok zengin bir arşiv. Türkiye'nin o dönemlere ait ilk ve tek görsel arşivi aslında. Bir fotoğrafa baktığınızda üzerinde birçok okuma yapabiliyorsunuz." diye konuştu.
- Fotoğraflarla kamu diplomasisi
Dünyada da benzer koleksiyonlar olduğuna işaret eden Safter, şunları kaydetti:
"Dönemin Rus Çarı, İngiltere Kraliçesi de o günün güvenlik sorunları nedeniyle saraydan çıkamadığı için fotoğraf çektiriyor ve bir koleksiyon oluşturuyor ama onlarınki daha dar. Bu koleksiyon ise tematik olmadığı için her konuda her şeyin fotoğrafı var. Sultan bazı albümler hazırlatıp yurt dışına gönderiyor ve bunu bir kamu diplomasisi olarak kullanıyor. Buna mukabil yurt dışından da saraya albüm geliyor ve geniş bir koleksiyon oluşuyor."
Yurt dışında özellikle Kudüs ve İstanbul'da çekilmiş 19. yüzyıl fotoğrafçılığına büyük ilgi olduğunu vurgulayan Ümran Safter, "Zamanda yolculuk yapmak isteyen bu arşive girsin ve fotoğraflara baksın. Biz mümkün olduğunca koleksiyonun nasıl oluştuğunu, kimlerin fotoğraf çektiğini, o günün fotoğrafçılık anlayışını, sarayın fotoğrafa bakışını ve fotoğrafçılarla ilgisini araştırdık. Bu nedenle biraz kapsamımızı genişlettik. Bütün bu süreçte, Türkiye'de bu koleksiyonu en iyi bilen isimler arasında yer alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamil Fırat'ın klavuzluğundan yararlandık." ifadelerini kullandı.
Safter, İstanbul, Londra, Paris, New York, Washington ve Los Angeles'ta yaptıkları çekimlerde konunun uzmanları, akademisyenler ve koleksiyonerlerden bilgi aldıklarını sözlerine ekledi.
- 36 bin 585 fotoğraf 150 yıllık bir tarihe ışık tutuyor
Yaklaşık 10 ayda tamamlanan "Saraydan Bakmak (Through Ottoman Eyes)" belgeseli, 911 albüm içinde 36 bin 585 fotoğrafın bulunduğu Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden 150 yıllık bir tarihe ışık tutuyor.
Belgeselin görüntü yönetmenliğini Orkun Telli ve Bülent Yılmaz üstlenirken, müziklerinde ise Derya Türkan imzası bulunuyor.
Görsel efektler ve kısa canlandırmaların da kullanıldığı belgeselin danışmanlığını, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi üstleniyor.
Belgeselde, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Davut Hut, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. François Georgeon, Prof. Dr. Ali Behdad, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Prof. Dr. Mehmet Bayhan, Prof. Dr. Yusuf Murat Şen, Philip Mansel, Engin Özendes, Joseph Malikian ve Hasan Şenyüksel gibi isimlerin de bulunduğu 22 kişiyle yapılan röportajlar yer alıyor.
Yaklaşık 60 dakika süren "Saraydan Bakmak", 12 Nisan'da Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde, 18 Mayıs'ta Oxford Üniversitesi'nde gösterilecek.
Kaynak:
Bu haber toplam 226 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.