15'inci Boğaziçi Zirvesi'nde açılış konuşmaları yapıldı
Son Darfur Sultanı Ali Dinar'ın torunu Ahmet Ali Dinar:- "Hiç şüphe yok ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkların ve tüm dünyanın doğrularından ve iyiliğinden yana olan, tüm küresel meselelerde güçlü bir izi, varlığı ve duruşu olan büyük bir küresel liderdir. Bu önemli duruşlarından bir tanesi özellikle Filistin davası, toprakları, halkı ve mirası konusundaki duruşudur"- Ürdün Senato Başkanı Faisal el-Fayiz:- "BM'nin sürekli savaş ve çatışmadan beslenen devletlere müdahale etmesi ve inisiyatif alması gerekmektedi
Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen 15'inci Boğaziçi Zirvesi'nde açılış konuşmaları yapıldı.
İstanbul'daki zirve, son Darfur Sultanı Ali Dinar'ın torunu Ahmet Ali Dinar, eski Kolombiya Cumhurbaşkanı Andres Pastrana Arango, Ürdün Senato Başkanı Faisal el-Fayiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Özdemir Berova, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, UİP Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil ile Onur Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve akademi ile iş dünyasından birçok ismin katılımıyla yapıldı.
UİP tarafından "Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik" ana temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Dinar, geçen sene yapılan 14'üncü Boğaziçi Zirvesi'ne de katıldığını ve zirvede iki senedir "önemli işlere" imza atıldığını belirtti.
Ahmet Ali Dinar, zirvenin hem yerel hem de uluslararası manada ülke ve bölge çıkarlarının sürdürülebilir kalkınmaya dönüştürülebileceği bir tartışma platformu olduğunu aktararak, zirve sonucunda önemli kazanımlar elde edilmesini temenni etti.
Sudan halkına gösterdiği özen, destek ve çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Dinar, "Hiç şüphe yok ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkların ve tüm dünyanın doğrularından ve iyiliğinden yana olan, tüm küresel meselelerde güçlü bir izi, varlığı ve duruşu olan büyük bir küresel liderdir. Bu önemli duruşlarından bir tanesi özellikle Filistin davası, toprakları, halkı ve mirası konusundaki duruşudur." diye konuştu.
- "BM'nin sürekli savaş ve çatışmadan beslenen devletlere müdahale etmesi ve inisiyatif alması gerekmektedir"
Ürdün Senato Başkanı Fayiz, teknolojinin hızla gelişmesinde eğitim ve ekonominin önemli rol oynadığını, özellikle yapay zekanın "kalkınma alanında oynayacağı devrimci rolden" faydalanılması gerektiğini söyledi.
Son yıllarda Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail'in Gazze'deki soykırımı ve Kovid-19 salgını gibi olaylarla karşılaşıldığını kaydeden Fayiz, "Birleşmiş Milletler'in (BM) sürekli savaş ve çatışmadan beslenen devletlere müdahale etmesi ve inisiyatif alması gerekmektedir." dedi.
Fayiz, İsrail'in Lübnan ve Gazze'de "planlı soykırım" yaptığını, barış sağlanmadan sürdürülebilir kalkınmaya ulaşılamayacağını ve insanların refahı için barışın kaçınılmaz olduğunu belirtti.
- "Hiç kimse, yapay zekanın yakın gelecekte insan hayatı üzerinde nasıl bir etki yaratacağını tahmin edemez"
Andres Pastrana Arango, barış içerisinde yaşama arzusunun "insanları birleştirdiğini", Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail'in Gazze'deki soykırımının bugün her insanı derinden ilgilendirdiğini söyledi.
Dünyada barışı tehdit eden unsurlara Kolombiya'da "50 yıldan fazladır aktif olan gerilla gruplarını" örnek gösteren Arango, bunların halihazırda "uyuşturucu kartellerine dönüştüğünü" ifade etti.
Arango, fakir ve zengin ülkeler arasındaki uçurumun giderek arttığına işaret ederek, "Yoksul ülkelerdeki milyonlarca çocuk düşük kaliteli temel eğitime zar zor erişebiliyor. (Onlar için) bilgisayar kullanma şansı ulaşılamaz bir ütopya ve internet erişimi asla gerçekleşmeyecek bir hayal. Cehalet, yoksulluğun birincil nedeni. Artık bir ulusun zenginliğini doğal kaynaklar, petrol, gaz değil, halkının eğitim seviyesi belirliyor." ifadelerini kullandı.
Yapay zekanın gelişimine de dikkati çeken Arango, "Hiç kimse, ne en bilge filozof ne de en bilgili bilim insanı, yapay zekanın yakın gelecekte insan hayatı üzerinde nasıl bir etki yaratacağını tahmin edemez, umalım ki felaket değil yeni bir şafak getirsin." diye konuştu.
Kaynak:
Bu haber toplam 42 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.